dimakos Χαιρετισμός του Προέδρου
της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Σας καλωσορίζω στο 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας, που πραγματοποιείται από 8 έως 10 Νοεμβρίου 2013 στην Καρδίτσα, την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου.

Θέμα του Συνεδρίου είναι: «Τα Μαθηματικά στην Εκπαίδευση, στην Τεχνολογία και στην Κοινωνία». Το Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας έχει καταξιωθεί σαν θεσμός στη συνείδηση της μαθηματικής κοινότητας, γιατί αποτελεί μοναδική ευκαιρία ενημέρωσης για τους Ερευνητές, τους Πανεπιστημιακούς, τους Μαθηματικούς, καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους φοιτητές για τρέχοντα ερευνητικά αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναδειχθούν και θα αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού και προτάσεων θεματικές περιοχές που αναφέρονται στην Προοπτική και κατεύθυνση στα Μαθηματικά για νέους επιστήμονες, καθώς και στη Μαθηματική Παιδεία στο Λύκειο και τη σύνδεσή της με τις εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα Μαθηματικά, ως γλώσσα της Επιστήμης, βρίσκονται σε μια αμφίδρομη σχέση με τη σύγχρονη Τεχνολογία και την Κοινωνία , γιατί προάγουν την κατανόηση και τη μελέτη και άλλων επιστημονικών περιοχών, ενώ τα ίδια εμπλουτίζονται με νέα προβλήματα, που προκύπτουν από το εκπαιδευτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η παιδεία γενικότερα θα πρέπει όχι μόνο να δείχνει αλλά και να διαφωτίζει το πολυπρόσωπο του ανθρώπου, ατομικό, κοινωνικό, ιστορικό, αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις θεμελιώδεις αλλαγές που συντελούνται στους τρόπους ζωής και στις συμπεριφορές μας.

Χρέος λοιπόν της επιστημονικής κοινότητας είναι να ενεργοποιηθεί περισσότερο, διατυπώνοντας με σαφήνεια και ακρίβεια τις απόψεις της για τα δρώμενα της εποχής μας και να αγωνιστεί για τη διαμόρφωση μιας νέας κλίμακας αξιών στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας, με γνώμονα πάντοτε ότι η παιδεία θα πρέπει να οδηγεί σε μια άνθρωπο-ηθική, με την έννοια ότι το άτομο, χωρίς να χάνει την αυτονομία του, συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία.

Τα Μαθηματικά διαδραματίζουν σταθερό και ουσιαστικό ρόλο ως ένας βασικός επικοινωνιακός κώδικας, αναδεικνύοντας τον διαχρονικό πολιτιστικό τους χαρακτήρα μέσα από το πάντρεμα ορθολογισμού και φαντασίας, το οποίο είναι αίτημα του καιρού μας, δηλαδή να ονειρευόμαστε και ταυτόχρονα να πατάμε γερά πάνω στη Γη.

Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ κ. Χριστόδουλο Αθανασιάδη, τους Πανεπιστημιακούς συναδέλφους που αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Επιστημονικής Επιτροπής να είναι προσκεκλημένοι ομιλητές, καθώς και όλους τους συναδέλφους στελέχη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής. Όλοι τους είχαν σημαντική συμβολή στην επιτυχία της διοργάνωσης του Συνεδρίου.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΜΕ Καρδίτσας κυρία Αρετή Φαλάγγα, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος και όλα τα μέλη της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής για τη σημαντική προσφορά τους στα πλαίσια της οργάνωσης, της προετοιμασίας και της επιτυχίας του Συνεδρίου. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς του Συνεδρίου και να ευχηθώ σε όλους τους συναδέλφους καλή και ευχάριστη διαμονή στην Καρδίτσα και καλή επιτυχία στο 30ο Συνέδριο της Ε.Μ.Ε.

 

Γεώργιος Μ. Δημάκος
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ηρώων Πολυτεχνείου 3 (Γραφεία ΕΛΜΕ)
431 00  -  Καρδίτσα
Κιν.    +30 6944730073 (Φαλάγγα Αρετή)

      
infoατmathkar.gr

Οι επισκέπτες μας ως τώρα:
146713

contact1

Η IP σας:: 3.83.187.254
Show location on Map

Έχετε:: Search Bot
Σερφάρετε με:: unknown unknow