Ο νομός Καρδίτσας - ορεινός όγκος
Είναι ο μικρότερος από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του νομού είναι οι πολλές αντιθέσεις κυρίως μεταξύ των ορεινών και πεδινών περιοχών, δεμένα με μια απαράμιλλη ομορφιά η φύση πάντρεψε τον ορεινό όγκο των Αγράφων στα δυτικά με τον Θεσσαλικό κάμπο στ᾽ανατολικά.
Βρίσκεται στο κέντρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας σε απόσταση 300 χλμ. από την Αθήνα και 200 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Νομός αντιθέσεων και φυσικής ομορφιάς
Με την απογραφή του 2011 στο νομό Καρδίτσας υπάρχει μείωση του πληθυσμού κατά 7.195 ανθρώπους με τον τελικό αριθμό να είναι 113.070.
Λίμνη Πλαστήρα
Η περιοχή από την αρχαιότητα ονομαζόταν Νεβρόπολη και στη θέση της λίμνης έρεε ο ποταμός Ταυρωπός. Ύστερα από επιμονή του Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα να δώσει λύση στο πρόβλημα άρδευσης του Θεσσαλικού Κάμπου και των γύρω περιοχών,.Μετά το θάνατο του μαύρου καβαλάρη το όραμά του έγινε πραγματικότητα δημιουργήθηκε ένα φράγμα (μια τεράστιας τοξοειδούς κατασκευής ύψους 83 μ. και μήκους 200 μ) Έτσι τα νερά των ποταμών και της βροχής έμειναν χωρίς διαφυγή οπότε προέκυψε η λίμνη, που ονομάστηκε λίμνη Πλαστήρα.
Η Λίμνη Πλαστήρα σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε έναν παράδεισο και ο επισκέπτης εκτός από το να θαυμάζει την μοναδική ομορφιά της έχει πολλές επιλογές για να περάσει ακόμα πιο ευχάριστα την ώρα του. η Λίμνη Πλαστήρα είναι το ίδιο εντυπωσιακή όλες τις εποχές του έτους. Καταλύματα εστιατόρια , καφετέριες , χωριά (ένας ολόκληρος κόσμος) περιστρέφεται γύρω από αυτό το ήρεμο υδάτινο αριστούργημα και χαρίζει απλόχερα στιγμές απόλυτης ηρεμίας και ξεκούρασης. Το τοπίο είναι συναρπαστικό καθώς η πανέμορφη λίμνη αγκαλιάζεται από ψηλά κατάφυτα βουνά. Η περιοχή επίσης παρέχει την δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες (ορειβασία, ψάρεμα, ποδήλατο και περιπάτους στο δάσος).
Η λίμνη Πλαστήρα, το στολίδι των Αγράφων και του νομού βρίσκεται 25 km δυτικά της Καρδίτσας.
Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη. Από την Καρδίτσα μέσω Μητρόπολης ή μέσω Καλλίθηρου και Καστανιάς.
Ο γύρος της λίμνης
Για να πραγματοποιήσετε τον γύρο της Λίμνης Πλαστήρα χρειάζεστε μόνο λίγες ώρες.
Αν όμως σταθείτε να επισκεφθείτε και τα γύρω χωριά και μοναστήρια χρειάζεστε το σύνολο της μέρας. Αν όμως είστε χαλαροί θα χρειαστείτε λίγες μέρες!
Προτείνουμε να ξεκινήσετε απο τη Μητρόπολη,παίρνοντας τον δρόμο για την λίμνη, αριστερά σας το χωριό Μεσενικόλας,γνωστό για τα κρασιά του και τους αμπελώνες του.Ακολουθεί το Μορφοβούνι, η ιδιαίτερη πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα, ενα χωριό πνιγμένο στις βελανιδιές.
Ο δρόμος ακολουθεί την περιφέρεια της λίμνης. Εδώ αξίζει να κάνετε μια μικρή παράκαμψη για να δείτε το χωριό Κερασιά.
Στην Κερασιά μπορείτε να απολαύσετε τις πρώτες πανοραμικές εικόνες της λίμνης.
Ακολουθεί το Κρυονέρι και αμέσως μετά τα Καλύβια Πεζούλας, όπου η όχθη έχει διαμορφωθεί σε πλαζ για περίπατο και μπάνιο το καλοκαίρι, εδώ υπάρχουν πολλές θερινές εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία ταβέρνες και καταστήματα
Αν πάτε δεξιά είναι η Νεράιδα, στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της περιοχής, σωστό Νεραϊδοχώρι.Αν είναι πρωϊ και με κατάλληλες συνθήκες θα δείτε τη λίμνη τυλιγμένη σε ένα πέπλο απο βαμβάκι το οποίο φεύγει σιγά-σιγά και αποκαλύπτει τη μοναδική θέα της λίμνης
Αν πάτε ευθεία συναντάται το Νεοχώρι που προσφέρει την αμεσότερη και καλύτερη θέα στη λίμνη, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τουριστικά.
Ακολουθεί το χωριό Μπελεκομύτη, Από εκεί ένας δρομος οδηγεί σε ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, την Καρίτσα, όπου σε υψόμετρο 1.400 μέτρων βρίσκεται η Μονή Παναγίας Πελεκητής (ένα ολόκληρο κομμάτι βράχου πελεκήθηκε για να διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος για το χτίσιμο).
Μετά τον Μπελεκομύτη ο δρόμος θα σας βγάλει στο εντυπωσιακό Φράγμα του Ταυρωπού, το οποίο πρέπει να το περπατήσετε και από τις δύο πλευρές.
Περνώντας στην απέναντι μεριά θα δείτε τη Μούχα που είναι κρυμμένη μέσα στα έλατα. Το επόμενο χωριό είναι η Καστανιά με όμορφα σπίτια, ταβέρνες και μπόλικο οξυγόνο!
Τα δύο χωριά που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί ο γύρος είναι το Λαμπερό (η όχθη έχει διαμορφωθεί σε πλαζ για περίπατο και μπάνιο το καλοκαίρι) και το Τσαρδάκι και δεν υστερούν καθόλου από τα προηγούμενα. Μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε την περίφημη και ιστορική μονή Κορώνης. Απο εκεί θα κατηφορίσετε θα συναντήσετε το χωριό Μοσχάτο, τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ, την αναρυθμιστική λίμνη (κομβικό σημείο διαχείρισης των υδάτων της λίμνης Πλαστήρα για ύδρευση της πόλης και άρδευση του Θεσσαλικού κάμπου ) και ξανά στη Μητρόπολη.
Η λίμνη με Μαθηματικά!
Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων ,που σημαίνει ότι χιονίζει τακτικά οπότε γίνεται ακόμα πιο όμορφη, καταλαμβάνει έκταση περίπου 250.000 στρεμμάτων
(αν και το εμβαδόν της μεταβάλλεται ανάλογα με τη λειτουργία του φράγματος,τις αρδευτικές ανάγκες και άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με το κλίμα).
Εχει μήκος κατά τον άξονα Βορά-Νότου 14 χιλιόμετρα, πλάτος κατά τον άξονα Ανατολής-Δύσης 4 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος κάπου 65 μέτρα.
Εχει αρκετά νησάκια, το μεγαλύτερο είναι το νησάκι Νιάγκα απέναντι από τη Μούχα, και το φράγμα της βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο, στη θέση Κακαβάκια.
Το φράγμα, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1960, είναι μια τοξοειδής κατασκευή από σκυρόδεμα διπλής καμπυλότητας.
Έχει μήκος 221μ. ύψος 80 μ. και πλάτος 5 μ.
Το νερό της λίμνης Πλαστήρα τροφοδοτεί το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο Ταυρωπού κοντά στο χωριό Μοσχάτο, ισχύος 120 μεγαβάτ
και μεταφέρεται μέσω ενός αγωγού που ξεκινάει από την ανατολική πλευρά.
Πηγή:http://www.visitlimniplastira.gr/
Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου
Σε μια έκταση 10 στρεμμάτων μπορεί ο επισκέπτης να παρατηρεί ή και να μελετά χαρακτηριστικά είδη της περιοχής, να ενημερώνεται για τα οικολογικά της δεδομένα (οδηγός χλωρίδας) και να διαπιστώνει γενικότερα τη σπάνια ποικιλότητα τοπίου με την αρμονική διαδοχή υδατικών και δασικών οικοσυστημάτων.
Η κοιμωμένη των Αγράφων
Η ξακουστή Κοιμωμένη των Αγράφων είναι ένας μοναδικός σχηματισμός κορυφογραμμών σε μορφή γυναίκας που κοιμάται. Βρίσκεται δυτικά της Καρδίτσας και είναι ορατή από ολόκληρο σχεδόν τον κάμπο.
Μοναστήρια
Η Ι.Μ. Κορώνας κοσμείται από άριστα διατηρημένες τοιχογραφίες με πολλά στοιχεία της κρητικής σχολής. Εδώ φυλάσσεται η τίμια κάρα του Αγίου Σεραφείμ. Απο τον περίβολό της απλώνεται ο Καρδιτσιώτικος κάμπος.
Στην περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα λαξεμένη πάνω στο βράχο βρίσκεται η Ι. Μ. Παναγίας Πελεκητής, ένα μοναδικό μνημείο του 16ου αιώνα.
Στην Αργιθέα, η Ι.Μ. Σπηλιάς έχει σημαντική ιστορική αξία. Κτίστηκε κατά την παράδοση στην εξοχή ενός βράχου ύστερα από προτροπή της Παναγίας. Ο ναός έχει το μεγαλύτερο προσκύνημα.
Η Ι. Μ. Πέτρας βρίσκεται κοντά στην κοινότητα του Καταφυγίου. Πήρε το όνομά της από ένα μεγάλο και πλατύ βράχο που υπάρχει στο Β.Α. στήθωμα που δημιουργεί μια μεγάλη σπηλιά. Η ίδρυσή της τοποθετείται στον 16ο αι. Στο ναό σώζεται και η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.
Στην περιοχή Φαναρίου - Μουζακίου βρίσκεται η Ι.Μ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη).
Πηγή: http://e-karditsa.gr
Ιαματικός Τουρισμός
Τα Λουτρά Σμοκόβου ξεκινούν την ιστορία τους από το 1662. Σε εξαιρετική θέση και φυσικό κάλος τα θειούχα ιαματικά νερά των πηγών κατατάσσουν τα λουτρά στις πρώτες θέσεις των λουτροπόλεων.
Οι συνεχείς βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις των λουτρών, των ξενοδοχείων αλλά και των υπόλοιπων χώρων προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Οι πηγές, με την θειούχα αλκαλική σύνθεση των ιαματικών νερών τους, με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 29-40οC, θεωρούνται ιδανικές για παθήσεις του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος, δερματοπάθειες και χρόνιες ρευματοπάθειες, για ενδοκρινείς ανεπάρκειες και για γυναικολογικές παθήσεις.Τα λουτρά λειτουργούν από την 1η Ιουνίου έως της 15 Οκτωβρίου.
Πολυάριθμες επισκέψεις φτάνουν κάθε χρόνο και στα λουτρά Καΐτσας, ανατολικά της Κτιμένης, μέσα σε μια καταπράσινη, μαγευτική, τοποθεσία. Τα θειούχα νερά με φυσική θερμοκρασία 21ο Κελσίου είναι κατάλληλα για νευρικές, γυναικολογικές παθήσεις και ρευματοπάθειες. Τα έργα αναβάθμισης της υποδομής των λουτρών που είναι σε εξέλιξη θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την παροχή υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.
Πηγή: http://e-karditsa.gr
Το κάστρο του Φαναρίου
Το κάστρο του Φαναρίου, μοναδικό βυζαντινό κάστρο στη δυτική Θεσσαλία που σώζεται, δεσπόζει μεγαλόπρεπο στην άκρη της οροσειράς των Αγράφων. Κτίστηκε το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα σε μια τοποθεσία το ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα οχυρά των βυζαντινών αυτοκρατόρων.
Μάρτιος
28
Παρασκευή
Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 3 επισκέπτες και κανένα μέλος
Ηρώων Πολυτεχνείου 3 (Γραφεία ΕΛΜΕ)
431 00 - Καρδίτσα
Κιν. +30 6944730073 (Φαλάγγα Αρετή)
infoατmathkar.gr