areti Χαιρετισμός της Προέδρου της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του 30ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας

 

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Τα μαθηματικά, μια από τις μείζονες δυνάμεις δημιουργίας του κόσμου και του πολιτισμού, έβγαλαν όλους εμάς σήμερα στον πηγαιμό για την Καρδίτσα, μια πόλη του θεσσαλικού κάμπου, την πόλη μας.

Καλώς ορίσατε στον τόπο μας!

Δεχτείτε τη φιλοξενία μας και θα γνωρίσετε τη στωικότητα των ξωμάχων του εύφορου κάμπου μας, θα μυηθείτε στα μυστικά των ιστορικών Αγράφων, θα απολαύσετε τις ομορφιές της Ορεινής Αργιθέας. Κυρίως όμως μοιραστείτε μαζί μας τις γνώσεις και την αγωνία σας για τον ρόλο των μαθηματικών στο σύγχρονο σχολείο και την κοινωνία, τη σχέση των μαθηματικών με την τεχνολογία και την καθημερινή μας ζωή, θέματα που θα μας απασχολήσουν σ' αυτό το 30ο Συνέδριο της Ε.Μ.Ε.

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Τα μαθηματικά ποτέ δε διέθεταν την αστραφτερή δημόσια εικόνα που έχουν οι τέχνες και έτσι δεν αιχμαλώτιζαν τις καρδιές και τη σκέψη των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο. Ακόμη και σήμερα η πλειονότητα εξακολουθεί να συνδέει τα μαθηματικά με το σχολείο και τίποτε άλλο. Βέβαια, τα μαθηματικά δεν είναι ένα σύνολο αριθμητικών τεχνασμάτων που τα μαθαίνουμε στο σχολείο και μόλις ενηλικιωθούμε τα ξεχνάμε! Έχουν μακρόχρονη ιστορία εμπλοκής στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού και έχουν συμβάλει στη θεμελίωση και ανάπτυξη πολλών άλλων κλάδων που καθορίζουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες.


Όμως όλοι μας γνωρίζουμε πως αντικείμενο των μαθηματικών δεν είναι τα δυσνόητα σύμβολα. Είναι οι ιδέες, ιδέες για το χώρο, το χρόνο, τους αριθμούς, τις σχέσεις, και όλες οι ιδέες γεννιούνται από εικόνες του νου! Το ότι όμως το ευρύ κοινό εξακολουθεί να έχει μια συμβατική και συντηρητική άποψη για το τι είναι μαθηματικά πηγάζει και από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βίωσαν τα μαθηματικά ως μαθητές στη βασική τους εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό σύστημα ανατροφοδοτεί μια τέτοια κατάσταση, καθώς και εμείς οι εκπαιδευτικοί διδάσκουμε τα μαθηματικά με τον ίδιο περίπου τρόπο που τα διδαχτήκαμε, σαν ένα σύνολο κανόνων και αξιωμάτων που έχουν μια θεωρητική αλληλουχία. Ο αυταρχισμός και ο διδακτισμός των δασκάλων, τα διαγωνίσματα και το ότι τα μαθηματικά δε διδάσκονται σε σχέση με τη ζωή και το περιβάλλον του παιδιού, προκαλούν φόβο, ανασφάλεια, δέος στους μαθητές και επηρεάζουν άμεσα την επίδοσή τους στο σχολείο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι πια επιτακτική ανάγκη να συνδέσουμε τα μαθηματικά με πραγματικές καταστάσεις και να δώσουμε έμφαση στις ιδέες και στις σκέψεις των παιδιών, καθώς και στους τρόπους μέσα από τους οποίους αυτές οι ιδέες δομούνται. Οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τον φόβο των μαθητών για τα μαθηματικά, να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία στη διδακτική του μαθήματος και να κινήσουμε το ενδιαφέρον τους για τον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο των μαθηματικών σε κάθε τομέα της ζωής. Να παρουσιάσουμε τα μαθηματικά ως ανθρώπινο δημιούργημα και την καθημερινή ζωή ως πεδίο έμπνευσης και εφαρμογής των μαθηματικών του σχολείου. Να επισημάνουμε τη χρησιμότητά τους για την κατανόηση και επίλυση των προβλημάτων της σύγχρονης καθημερινότητας, αλλά και να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να αντιληφθούν καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζουν...


Γιατί όπως έλεγε και ο Γαλιλαίος στο περίφημο κείμενό του, το Saggiatore:
«...το μεγάλο βιβλίο που είναι διαρκώς ανοιχτό μπροστά στα μάτια μας ( το σύμπαν) δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε αν πρωτύτερα δε μάθουμε να διαβάζουμε τη γλώσσα και τα γράμματα με τα οποία έχει γραφτεί. Αλλά είναι γραμμένο σε μαθηματική γλώσσα και τα γράμματα είναι το τρίγωνο, ο κύκλος και άλλα γεωμετρικά σχήματα, χωρίς τα οποία είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καταλάβουμε έστω και μια λέξη...»
Αγαπητοί φίλοι,
Αναλάβαμε το 30ο Συνέδριο της Ε.Μ.Ε σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, αβεβαιότητας και αναστάτωσης στο χώρο της παιδείας. Σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς η διοργάνωση ενός Συνεδρίου ήταν μια πρόκληση για μας. Οι δυσκολίες πολλές, το βάρος της ευθύνης μεγάλο.

Παρά τις αντιξοότητες και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, δεν πτοηθήκαμε. Το Συνέδριο προετοιμάστηκε και τώρα είμαστε όλοι εδώ! Σας κοιτάμε στα μάτια και σας βεβαιώνουμε, πως δεν αφιερώσαμε μόνο το χρόνο μας στην υλοποίηση αυτής της ιδέας, αλλά καταθέσαμε την ψυχή μας....

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Σ' αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και μας τιμήσατε με την παρουσία σας. Ευχόμαστε η παραμονή σας στην πόλη μας να είναι ευχάριστη και η παρακολούθηση του Συνεδρίου αποδοτική.

Ιδιαίτερα, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ε.Μ.Ε., καθηγητή κ. Γιώργο Δημάκο, τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητή κ. Χριστόδουλο Αθανασιάδη και την Επιστημονική Επιτροπή, για τη συνεισφορά τους στην επιλογή και την οργάνωση των εργασιών που θα παρουσιαστούν.

Επίσης, τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε., καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής, για την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή τους.

Ευχαριστώ τα μέλη της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά και όλους τους Συναδέλφους, που χωρίς να έχουν κάποια θέση ευθύνης, στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί σ' αυτή μας την προσπάθεια, τους συναδέλφους των γειτονικών Παραρτημάτων της Ε.Μ.Ε. και ειδικά των Τρικάλων, που απ' την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και μας παρείχαν πέρα απ' την πείρα τους, πολύτιμη βοήθεια και μάλιστα επί της ουσίας...

Θα ήταν παράλειψή μου όμως, να μην αναφερθώ στους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς μας, οι οποίοι ενάντια στους καιρούς που διανύουμε, στάθηκαν δίπλα μας καθοριστικά και αποτελεσματικά...

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς, τους συνοδοιπόρους στο δύσκολο αυτό αγώνα: τη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ν. Καρδίτσας, την αντιπρόεδρο Αλεξία Λάππα, τον γενικό γραμματέα Αιμίλιο Βλάστο, τον ταμία Βάιο Μπάτρα και τα μέλη Σοφία Τσάβαλου, Θωμά Πάσχο, Νίκο Ντελή, καθώς επίσης και τους ακούραστους συναδέλφους Μάνο Κοβάνογλου, Σωτήρη Σκοτίδα και Παναγιώτα Κόγια, γιατί χωρίς εκείνους το εγχείρημα ετούτο θα ήταν ατελέσφορο.
Φίλες και φίλοι σύνεδροι,

Όλοι εμείς φιλοδοξούμε σε ένα γόνιμο Συνέδριο και ελπίζουμε με τη λήξη του να φύγουμε από δω, όπως από Αρχαίο Συμπόσιο: ούτε διψασμένοι, ούτε μεθυσμένοι!

 

Αρετή Φαλάγγα
Πρόεδρος του παραρτήματος Ν .Καρδίτσας της Ε.Μ.Ε

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ηρώων Πολυτεχνείου 3 (Γραφεία ΕΛΜΕ)
431 00  -  Καρδίτσα
Κιν.    +30 6944730073 (Φαλάγγα Αρετή)

      
infoατmathkar.gr

Οι επισκέπτες μας ως τώρα:
153860

contact1

Η IP σας:: 35.170.82.159
Unknown Country

Έχετε:: Search Bot
Σερφάρετε με:: unknown unknow